Lessen uit de moestuin

_MG_5954

_MG_6028e

 

 

 

 

 

Sinds een jaar werk ik 1 x per week in een moestuin. Ik ben daar begonnen net nadat mijn vader was overleden en ik eigenlijk niet zo goed raad wist met mezelf. Wat vond ik het heerlijk om de hele dag buiten te zijn, met mijn handen in de klei te zitten en fysiek hard te werken! Naast de spierpijn en blaren op mijn handen gaf het me structuur, houvast en rust. Mijn vader was landbouwkundige en ik troostte me met de gedachte dat hij het geweldig had gevonden als hij had geweten met hoeveel plezier ik op het land aan het werk was.

Gaandeweg zag ik ook een aantal mooie metaforen in het werken in de moestuin. Mijn belangrijkste inzichten?

  • Alles wat je niet met wortel en al uit de grond trekt komt terug. In de moestuin zie je dat bepaalde onkruiden ongelofelijk sterk en moeilijk zijn om met wortel en al te verwijderen. Zodra je denkt ‘ ach, ik heb het grotendeels wel verwijderd, ik vind het wel goed voor nu’ , dan is het een paar weken later weer aangegroeid. En overwoekert het de andere planten en neemt het voeding weg van hetgeen je wél wilt laten groeien en bloeien. Dit is wat vaak gebeurt als je patronen probeert te doorbreken. Hoe vaak komt niet datzelfde thema terug in je leven waarvan je dacht dat je het toch echt had overwonnen? Patronen echt helemaal ontwortelen kost tijd en energie, maar is o zo nodig om ruimte te creëren voor iets nieuws.
  • De natuur heeft zijn eigen wijsheid en ritme. Dat valt niet te forceren en je kunt er ook niet iets ‘ tegen’  doen. Je hebt te werken met wat er is. We leven in een maatschappij waarin we graag leven in een constante lente en zomer. We houden van overvloed, groei en uitbundigheid.  We vinden het lastig om dingen los te laten en naar binnen te keren om intern werk te doen. De natuur laat ons zien dat we juist die herfst en de winter nodig hebben om die uitbundigheid weer te kunnen creëren. Vechten tegen de natuurlijke cyclus heeft geen enkele zin, meebewegen wel.
  • De juiste zorg maakt energie vrij. Weten waar en wanneer dat zaadje geplant moet worden zorgt ervoor dat het kan groeien en bloeien. Het is prachtig om te zien hoe de mooiste en lekkerste dingen komen uit kleine zaadjes, die eerst alleen maar dor en droog lijken. Met goede zorgen ervoor heb je binnen een paar weken of maanden iets prachtigs wat ontzettend goed smaakt en jou ook nog eens voedt!

_MG_5970

Patronen doorbreken, je durven overgeven aan de natuurlijke cyclus van het leven en goed voor jezelf zorgen zijn allemaal elementen die je vitaliteit versterken.

Wil jij ook werken aan je vitaliteit en kun je wel wat hulp gebruiken? Op 29 juni, 1 en 10 augustus geef ik een workshop in de schuur bij deze moestuin. Een unieke combinatie van vitaliteit en eten uit de natuur met wildplukexpert Edwin Flores van Casa Foresta. Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

3 goede redenen om ’s morgens eerder op te staan

 

Ierland april mei 2011 024

Wat doe jij als eerste ’s morgens? De kans is groot is dat je als eerste naar je smartphone grijpt, al dan niet om de wekker uit te zetten. En ach, als je hem dan toch in de hand hebt, dan maar meteen even je mail, Facebook en de rest van je sociale media checkt. Herkenbaar? Ik beschrijf hier namelijk mijn eigen neiging als ik niet oppas.

Toch weersta ik deze neiging zo goed en zo vaak als ik kan en zet ik zelfs de wekker extra vroeg om wat extra tijd voor mezelf in te bouwen.

Mijn ideale ochtendritme is, nadat ik ben opgestaan, een glas lauwwarm water te drinken met wat citroensap erin. Op de bank rustig wakker worden met dit drankje en dan naar boven te gaan voor een kwartiertje meditatie en yoga. Daarna ga ik douchen, aankleden en maak ik een goed ontbijt voor mezelf. Alles in een rustig tempo zonder naar de klok te hoeven kijken.

Ik doe dit zelfs als ik heel vroeg weg moet. Het is wel eens voorgekomen dat ik om 5 uur opstond om dit ritueel te doen als ik om 6 uur in de auto moest zitten. Mensen aan wie ik dit vertel kijken me dan soms raar aan.

Maar waarom is dit zo fijn? 

  1. Het is heerlijk is om eerst aan je eigen gedachten en gevoel toe te komen voordat de rest van de wereld binnenkomt. We worden zo makkelijk overprikkeld door alle informatie en mensen om ons heen en je kunt jezelf soms verliezen in al die drukte. Door even tijd voor jezelf te nemen begin je de dag helder en gefocust.
  2. Je zet de toon voor de dag door de dag met jezelf te beginnen en je hebt tijd om goed voor jezelf te zorgen. En pas als je écht goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor anderen zorgen.
  3. Door dit ochtendritueel heb je elke ochtend weer een kans om opnieuw te beginnen, hoe slecht je vorige dag ook is verlopen. Een soort resetknop, heerlijk.

Het maakt niet uit wat je ’s morgens het liefst doet. Misschien wil je wel hardlopen, rustig een kopje koffie drinken met de krant erbij of iets heel anders. Het gaat niet zozeer om wát je doet, het belangrijkste is dat je tijd neemt voor jezelf.

Ik geef toe: een behaaglijk warm bed is héél verleidelijk om in te blijven liggen. En ik heb regelmatig hetzelfde gesprekje met mezelf dat ik vandaag toch echt ‘mag’ blijven liggen van mezelf. De grap is, dat als ik daar aan toe geef, ik eigenlijk de rest van de dag spijt heb dat ik tóch niet eerder ben opgestaan. En daardoor sta ik tegenwoordig met plezier elke ochtend eerder op. 

Wil jij ook een ochtendritueel creëren wat bij jou past?

Neem dan contact met me op voor een persoonlijk vitaliteitsadvies.

 

 

 

 

 

 

De illusie van balans

Hmm, ik geef toe, het is een beetje een rare titel voor iemand die zich professioneel bezighoudt met mensen helpen om balans te vinden in hun leven.

En toch is dit mijn inzicht van de afgelopen tijd. Maar misschien moet ik deze stelling even wat nuanceren. Ik geloof niet in een statische balans.

In balans zijn wordt meestal geassocieerd met een gevoel van gelukkig zijn. De meeste mensen hechten zich erg aan dat gevoel van en willen die balans dan koste wat het kost vasthouden. En juist daar gaat het mis. Het leven is nu eenmaal niet statisch. Zodra je op die heerlijke plek van balans bent, ben je eigenlijk alweer op weg naar de volgende onbalans..

Ik heb het afgelopen jaar weer eens heel bewust ervaren dat alles voorbij gaat. Een leven ging voorbij. Intens verdrietig was ik om het verlies, maar ook heel gelukkig om de mooie momenten die ik nog met mijn vader heb gehad. In die wirwar van emoties realiseerde ik me op een gegeven moment dat alles voorbij gaat. De fijne momenten en dat is soms hartverscheurend, want ik wilde niks liever dan die vasthouden. Maar de verdrietige momenten gaan óók voorbij en dat is fijn. Het is een continue golfbeweging van komen en gaan. Toen ik me daar eenmaal aan kon overgeven kon ik me wat meer ontspannen in de lastige momenten en voelde ik me, grappig genoeg, veel eerder weer in balans.

yoga-tree-pose2-200x300In yoga zijn balansoefeningen een combinatie van aanspannen en ontspannen. Als je in een balanshouding wilt blijven staan moet je op zoek gaan naar het evenwicht tussen kracht en overgave. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Rust in je hoofd maakt het makkelijker om in een balans te (blijven) staan. En raak je uit balans, dan begin je gewoon de houding weer opnieuw op te bouwen, vanaf de basis. Wat een mooie metafoor voor het vinden van balans in je leven…

Een paar tips:

  • Geniet van de balans als je hem hebt! Je weet dat die tijdelijk is. Tijdelijk kan langer of korter duren, dus geniet volop!
  • Als je de balans voelt wegvloeien, probeer die dan niet krampachtig vast te houden. Laat los en beweeg mee met wat er nu is.
  • Creëer een dagelijkse routine die goed voor je is: eet gezonde dingen, ga naar buiten, beweeg, zorg goed voor jezelf. In lastige tijden is het soms makkelijker om daaraan te werken omdat je dan weer een doel hebt. En als het goed gaat vervallen we snel weer in gemak en denken we die discipline en routine niet nodig te hebben. Hou er juist dan aan vast!
  • Oefen elke ochtend de yogahouding ‘ de boom’ (zie plaatje). Die geeft je inzicht in hoe het met je balans gesteld is en helpt om je balans te verstevigen. Weten hoe je de boom-houding kunt oefenen? Klik dan hier:Boom

 

Zeg ´ja´ tegen ´nee´

vuur kleinBen jij ook zo iemand die ´nee´ zeggen moeilijk vindt? Gefeliciteerd! Join the club zou ik zeggen..  Het schijnt vooral een vrouwenkwaaltje te zijn en ik ben er zelf ook zo ééntje. Ik help graag mensen en vind het belangrijk om aardig gevonden te worden. En dan is ´nee´ soms een lastig woord om uit je strot te krijgen..

Maar steeds vaker realiseer ik me dat een ´ja´ op de vraag van een ander een ´nee´ is op een verlangen van mezelf. En dát is precies waar de schoen wringt. Waarom zeg ik dan toch vaak ´ja´ als ik eigenlijk ´nee´ wil zeggen?

Op korte termijn levert het me soms méér op dan het me kost:

  • Mensen vinden me aardig en dat is belangrijk voor me.
  • Ik help graag mensen en krijg dus een goed gevoel over mezelf als ik ´ja´ zeg op een verzoek om iemand te helpen.
  • Ik vermijd het mogelijke conflict dat op de loer ligt als ik ´nee´ zou zeggen.

Maar wat kost het me allemaal?

  • Ik ben niet trouw aan mezelf en mijn eigen wensen en laat daardoor mezelf niet genoeg zien.
  • Ik doe soms dingen die ik niet echt wil of niet leuk vind en die op dat moment niet echt belangrijk zijn.
  • Het vreet energie om dingen te doen waar ik niet helemaal achter sta.

Met name het doen van dingen die energie vreten in plaats van geven, heeft mij aan het denken gezet. En tegenwoordig gaat het ´nee´ zeggen me steeds beter af.

Een paar dingen die mij hebben geholpen om makkelijker ´nee´ te zeggen: ik ben begonnen met ´nee´ zeggen op een plek of in een situatie die veilig is en waar het niet zo veel uitmaakt als de ander mij niet meer leuk vindt. Bijv. bij de groenteboer, supermarkt of fitnessclub. Nadat ik ´nee´ had gezegd of juist als ik weer ´ja´ had gezegd terwijl ik dat eigenlijk niet wilde, heb ik opgeschreven wat voor gevoel ik daarbij had. Dit vergroot je bewustzijn en geeft veel meer inzicht in waarom je geen ´nee´ durft te zeggen. En als laatste: voor elke ´nee´ tegen een ander heb ik mezelf beloond met iets kleins: benut de tijd die je over hebt voor jezelf en doe iets leuks waar je energie van krijgt!

Het kost in het begin best moeite, maar het resultaat van ´nee´ zeggen is dat je je eigen prioriteiten helder krijgt, meer tijd voor jezelf en méér energie krijgt. En de grap is dat mensen vaak óók nog meer respect voor je krijgen.

Betekent dit dan dat je nooit meer ´ja´ mag zeggen op iets dat je niet leuk vindt? Natuurlijk niet, soms is het wél leuk om iemand te helpen. Als het maar een bewuste keuze is om ´ja´ te zeggen en als je het maar doet omdat je het zelf WILT en niet omdat je vindt dat je het MOET.