3 goede redenen om ’s morgens eerder op te staan

 

Ierland april mei 2011 024

Wat doe jij als eerste ’s morgens? De kans is groot is dat je als eerste naar je smartphone grijpt, al dan niet om de wekker uit te zetten. En ach, als je hem dan toch in de hand hebt, dan maar meteen even je mail, Facebook en de rest van je sociale media checkt. Herkenbaar? Ik beschrijf hier namelijk mijn eigen neiging als ik niet oppas.

Toch weersta ik deze neiging zo goed en zo vaak als ik kan en zet ik zelfs de wekker extra vroeg om wat extra tijd voor mezelf in te bouwen.

Mijn ideale ochtendritme is, nadat ik ben opgestaan, een glas lauwwarm water te drinken met wat citroensap erin. Op de bank rustig wakker worden met dit drankje en dan naar boven te gaan voor een kwartiertje meditatie en yoga. Daarna ga ik douchen, aankleden en maak ik een goed ontbijt voor mezelf. Alles in een rustig tempo zonder naar de klok te hoeven kijken.

Ik doe dit zelfs als ik heel vroeg weg moet. Het is wel eens voorgekomen dat ik om 5 uur opstond om dit ritueel te doen als ik om 6 uur in de auto moest zitten. Mensen aan wie ik dit vertel kijken me dan soms raar aan.

Maar waarom is dit zo fijn? 

  1. Het is heerlijk is om eerst aan je eigen gedachten en gevoel toe te komen voordat de rest van de wereld binnenkomt. We worden zo makkelijk overprikkeld door alle informatie en mensen om ons heen en je kunt jezelf soms verliezen in al die drukte. Door even tijd voor jezelf te nemen begin je de dag helder en gefocust.
  2. Je zet de toon voor de dag door de dag met jezelf te beginnen en je hebt tijd om goed voor jezelf te zorgen. En pas als je écht goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor anderen zorgen.
  3. Door dit ochtendritueel heb je elke ochtend weer een kans om opnieuw te beginnen, hoe slecht je vorige dag ook is verlopen. Een soort resetknop, heerlijk.

Het maakt niet uit wat je ’s morgens het liefst doet. Misschien wil je wel hardlopen, rustig een kopje koffie drinken met de krant erbij of iets heel anders. Het gaat niet zozeer om wát je doet, het belangrijkste is dat je tijd neemt voor jezelf.

Ik geef toe: een behaaglijk warm bed is héél verleidelijk om in te blijven liggen. En ik heb regelmatig hetzelfde gesprekje met mezelf dat ik vandaag toch echt ‘mag’ blijven liggen van mezelf. De grap is, dat als ik daar aan toe geef, ik eigenlijk de rest van de dag spijt heb dat ik tóch niet eerder ben opgestaan. En daardoor sta ik tegenwoordig met plezier elke ochtend eerder op. 

Wil jij ook een ochtendritueel creëren wat bij jou past?

Neem dan contact met me op voor een persoonlijk vitaliteitsadvies.