Lessen uit de moestuin

_MG_5954

_MG_6028e

 

 

 

 

 

Sinds een jaar werk ik 1 x per week in een moestuin. Ik ben daar begonnen net nadat mijn vader was overleden en ik eigenlijk niet zo goed raad wist met mezelf. Wat vond ik het heerlijk om de hele dag buiten te zijn, met mijn handen in de klei te zitten en fysiek hard te werken! Naast de spierpijn en blaren op mijn handen gaf het me structuur, houvast en rust. Mijn vader was landbouwkundige en ik troostte me met de gedachte dat hij het geweldig had gevonden als hij had geweten met hoeveel plezier ik op het land aan het werk was.

Gaandeweg zag ik ook een aantal mooie metaforen in het werken in de moestuin. Mijn belangrijkste inzichten?

  • Alles wat je niet met wortel en al uit de grond trekt komt terug. In de moestuin zie je dat bepaalde onkruiden ongelofelijk sterk en moeilijk zijn om met wortel en al te verwijderen. Zodra je denkt ‘ ach, ik heb het grotendeels wel verwijderd, ik vind het wel goed voor nu’ , dan is het een paar weken later weer aangegroeid. En overwoekert het de andere planten en neemt het voeding weg van hetgeen je wél wilt laten groeien en bloeien. Dit is wat vaak gebeurt als je patronen probeert te doorbreken. Hoe vaak komt niet datzelfde thema terug in je leven waarvan je dacht dat je het toch echt had overwonnen? Patronen echt helemaal ontwortelen kost tijd en energie, maar is o zo nodig om ruimte te creëren voor iets nieuws.
  • De natuur heeft zijn eigen wijsheid en ritme. Dat valt niet te forceren en je kunt er ook niet iets ‘ tegen’  doen. Je hebt te werken met wat er is. We leven in een maatschappij waarin we graag leven in een constante lente en zomer. We houden van overvloed, groei en uitbundigheid.  We vinden het lastig om dingen los te laten en naar binnen te keren om intern werk te doen. De natuur laat ons zien dat we juist die herfst en de winter nodig hebben om die uitbundigheid weer te kunnen creëren. Vechten tegen de natuurlijke cyclus heeft geen enkele zin, meebewegen wel.
  • De juiste zorg maakt energie vrij. Weten waar en wanneer dat zaadje geplant moet worden zorgt ervoor dat het kan groeien en bloeien. Het is prachtig om te zien hoe de mooiste en lekkerste dingen komen uit kleine zaadjes, die eerst alleen maar dor en droog lijken. Met goede zorgen ervoor heb je binnen een paar weken of maanden iets prachtigs wat ontzettend goed smaakt en jou ook nog eens voedt!

_MG_5970

Patronen doorbreken, je durven overgeven aan de natuurlijke cyclus van het leven en goed voor jezelf zorgen zijn allemaal elementen die je vitaliteit versterken.

Wil jij ook werken aan je vitaliteit en kun je wel wat hulp gebruiken? Op 29 juni, 1 en 10 augustus geef ik een workshop in de schuur bij deze moestuin. Een unieke combinatie van vitaliteit en eten uit de natuur met wildplukexpert Edwin Flores van Casa Foresta. Klik hier voor meer informatie over deze workshop.